Weekendverslag 4 en 6 juli: zatlapje

Vrijdag

Zal mijn lever deze avond overleven? Dat is de vraag die ik me stel wanneer ik vrijdag de deur achter me dicht trek en me enkele meters verder aan de toog van de buurtreceptie posteer. Aan mijn nog voorlopig nog nuchtere oog trekt een vrolijke stoet buurtbewoners voorbij: feest in de Bloemekenswijk! Uit de richting van het Van Beverenplein waaien kermisgeluiden, en in de verte ontwaar ik al mijn bestemming voor straks: de mensenzee op de avondmarkt. Mijn hoofddoel vanavond ligt echter niet in het feestgedruis, maar in de beslotenheid van UCOété. Om negen uur begint daar de whiskytasting waar ik me in een overmoedige bui voor heb ingeschreven. Ik besluit alvast om opwarming en moed indrinken te combineren, en ik bestel een pintje. Wist u overigens dat whisky begint als bier? Nee? Dan weet u het nu.

Wanneer ik (al iets moediger) aankom op UCOété zijn de drie dames van Burger Boef al volop in de weer met de voorbereiding van hun kleurrijke maaltijd. Of ze niet bang zijn dat het gaat regenen? Dat ze nergens bang van zijn! Ik laat de dames dan maar aan het werk, maar niet voordat ik hen een kort fotomoment heb ontfutseld. Helaas kan dit Zatlapje u niet uit de eerste hand vertellen of het eten ook lekker was: de arbeid en de avondmarkt roepen. Ik drink me nog een extra pintje moed in, en verzamel de troepen om te gaan flyeren. Ons buurtcafé geniet intussen flink wat bekendheid, maar Zatlapje komt toch nog geregeld mensen tegen die me aanspreken om te vragen wat er nu eigenlijk gaande is aan de Maïsstraat. Wist u trouwens dat ze in Amerika en Canada vaak maïs gebruiken om whisky mee te stoken? Nee? Dan weet u het nu.

Vrolijke gastkoks
Lekker… eten.

Wanneer Zatlapje en kompanen terugkeren van de avondmarkt worden de laatste borden van onze tijdelijke gastvrouwen net afgeruimd, en is Pieter al druk in de weer om alles klaar te maken voor de whiskytasting.  Gelukkig vormen frietjes van Nancy ook een stevige bodem om de golf sterke drank die komen gaat op te trotseren. Mijn vorige – en tegelijk ook eerste en laatste – whiskytasting liep bij gebrek aan zo’n bodem nogal faliekant af; dit Zatlapje neemt zich voor om het dit keer niet zo ver te laten komen. Gelukkig is de regen uitgebleven; een luchtje scheppen tussen het proeven door zit er dus nog in. Wist u trouwens dat een flink deel van de alcohol in whisky verdwijnt via het houten vat waarin die wordt opgeslagen, en dat men dat het “angel’s share” noemt? Nee? Dan weet u het nu.

Het is een klein maar gezellig gezelschap dat zich onder de deskundig leiding van Jeroen van The Bonding Dram aan het proeven zet. Zeven glaasjes whisky krijgen Zatlapje en zijn kompanen voorgezet, en het moet gezegd: de smaakrijkdom van die zo’n eenvoudig product (want meer dan graan, water en gist is het niet) kan vertonen is wonderbaarlijk. Gelukkig zijn er genoeg pauzes om al die verschillen tot hun recht te laten komen. Niet dat het ons dan aan whisky ontbreekt, want elk van die pauzes wordt door Jeroen vakkundig met allerlei wetenswaardigheden over whisky worden volgepraat. Helaas begin ik het halverwege wat moeilijker te hebben om mijn aandacht er bij te houden. Ik moet u dus nog een hele hoop feiten over whisky schuldig blijven. Maar wist u dat u whisky best in fijn gezelschap drinkt? Nee? Dan weet u het nu.

strong stuff 3
Lekkere drankjes, met een Davy die ook langzaam de kleur van een goeie whisky aan het krijgen is.

Zondag

Op zondag blijkt de lever van dit zatlapje het niet alleen te houden; hij is zelfs al voldoende hersteld om na de middag naar UCOété af te zakken! Dat de rommelmarkt in de straat zich schlager- en decibelgewijs een weg door mijn schedelpan begint te vreten bespoedigt mijn beslissing alleen maar.  Het weer houdt helaas een wisselvallige voet bij stuk, maar vandaag geeft dat niet: de creanamiddag gaat toch binnen door.

Wanneer ik het zomercafé binnenwandel blijkt er al een flinke zwerm jong volk neergestreken aan de tafels. Er wordt gevilt, geloomd en gesokpopt, en intussen heeft sympathieke viking Jochen ook zijn zeefdrukapparaat opgesteld. UCOété-merchandising is er nog niet te krijgen, maar het resultaat van het zeefdrukken doet her en der toch plannen voor een eigen kledinglijn rijpen. Met een model als Guy moet dat toch verkopen, niet?

Wij maken kleren voor iedereen
Ook u zal vannacht van Guy dromen na het zien van deze foto.
sokpoppen maken
Sokpop mania.

Helaas is zatlapje noch handig, noch sexy, dus beperken zijn activiteiten zich tot koffie drinken, praten met het gezelschap en snel naar binnen te vluchten wanneer de hemelsluizen rond een uur of vier dan toch flink opengaan.  Het schaakbord dat uit de givebox werd opgediept blijkt meteen van pas te komen.

Stefaan lacht. Hij is dan ook aan het winnen
Stefaan lacht. Hij is dan ook aan het winnen, de smeerlap.

Of ik gewonnen heb? Nee. Revanche? Volgend weekend!

Eén gedachte over “Weekendverslag 4 en 6 juli: zatlapje”

  1. Kop op Zatlapje, de volgende keer nuchter aan de schaakpartij beginnen en je hakt Stefaan snelschaaksgewijs de schedelpan in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: